Fakta om tilpasningslån

Der findes mange lånetyper, og ikke alle kender til tilpasningslån, der egentlig blot er realkreditlån med en variabel rente. Da renteniveauet for tiden er meget lavt, så har denne slags lån derfor både lave renter og ydelser, men de kan altså stige, hvis renteniveauet senere vil stige, så der er altså en indbygget risiko indenfor tilpasningslån. Boligpriserne falder normalt, når renten stiger, og så vil du stadig have samme gæld i ejendommen, pg derved reduceres din friværdi.

 

Flere typer af tilpasningslån

Når man netop har købt fast ejendom, så er privatøkonomien som regel ret anstrengt, da man nu sidder med højere udgifter, indtil lånet er tilbagebetalt over en længere årrække. Mange vælger derfor at tage mod tilbuddet om op til 10 års afdragsfrihed, således man kun betaler renter i denne periode. Man skubber derfor sin gæld foran sig, men man slipper meget billigt i de første år.

Ved indgåelse af et tilpasningslån, så skal dette lån med variabel rente rentetilpasses en gang imellem til markedsrenten, og man bestemmer selv, hvor ofte dette skal gøres, og det kan for eksempel være hvert andet, hvert 3. eller hvert 5. år. Man får derved fastlåst sin rente i en periode af gangen, og i øjeblikket med lave renter kan man få bedst udbytte af en lang fastlåsningsperiode. Man kan altså sige, et tilpasningslån består af en masse små efterfølgende slags af fastforrentede lån.

Vælg det rette tilpasningslån

Du skal vælge et lån, der passer til dit behov, og som du kan overkomme at tilbagebetale, så man bør overveje lånets parametre nøje, før man beslutter sig endeligt. Et tilpasningslån er et variabelt forrentet kontantlån, som løber i 1 til 30 år. Man betaler renter og afdrag hver 3. måned, men man kan vælge afdragsfrihed i op til 10 år. Man skal nu vælge at fastlåse renten i en vis periode, før den skal genforhandles ud fra markedsvilkårene, og renten bliver typisk højere på lånet, jo længere perioder du vælger imellem rentetilpasningerne.

Derfor kan det nogle gange betale sig at vælge et kort interval at fastlåse renten med. Desuden kan man altid indfri lånets restgæld, som enten er til kurs 100, da det er et kontantlån, men man kan også vælge at indfri lånet ved at opkøbe de bagvedliggende obligationer til markedskursen. Når lånet skal genforhandles, så er der også mulighed for at dels forkorte eller forlænge lånets løbetid, og dette afhænger normalt af din økonomi samt forventningerne til renteniveauet fremover.