Lån til energibesparelser

Der er ingen tvivl om, at lån til energibesparelser i fast ejendom er nogle af de mest fornuftige typer lån, da de reelt genererer en årlig indkomst i årene fremover, så lånet er normalt tilbagebetalt allerede efter typisk 5-10 år.

Det kan derfor betale sig at låne penge i banken, såfremt man ikke har pengene i forvejen på sin konto, da investeringen stadig kommer til at bære frugt selv med en lånerente på 5-10 % om året, men jo højere lånerente man får, des længere tid tager det, før det er rentabelt og selvfinansierende.

 

Forskellige typer energibesparelser

Hvis man føler, man har temmelig høje udgifter til forbruget på vand, varme eller strøm, så bør man få kontrolleret, om der er tale om eventuelle utætheder, om man sløser med forbruget, eller om det skyldes et gammelt byggeri med gamle installationer. Naturligvis skal man selv gøre sin andel ved at være opmærksom på sit eget forbrug, så man anvender sparebruser, opvaskemaskine, sparepærer, hårde hvidevarer i energiklasse A og sørger for at slukke for lys og varme, når man ikke bruger det.

Hvis varmeforbruget stadig er højt, så bør man få målt, hvor varmen strømmer ud, for der kan der spares mange penge hvert år, hvis man dels får efterisoleret ejendommen, så den holder bedre på varmen. Måske skal kælder eller loft efterisoleres, eller der kan være brug for en hulmursisolering eller energivinduer. Måske kan det betale sig at få solceller, brændeovn, nyt fyr, jordvarme, varmepumpe, solvarme eller lignende initiativer, da alle disse investeringer med årene kommer til at tjene sig selv ind flere gange. Det er især en god investering, hvis man har planer om at blive i ejendommen i de næste mange år, så man selv får gavn af forbedringen.

 

Den bedste løsning hedder tillægslån

Såfremt man har lidt friværdi i ejendommen, så er det intet problem at få lavet et tillægslån hos dit nuværende realkreditinstitut, da de jo gerne ser, dit rådighedsbeløb stiger fremover, så deres pant i ejendommen bliver bedre. Realkreditlån er markedets billigste, og man kan ofte låne til 1-3 % i årlig rente, hvilket er noget billigere end bankerne udlånsrente og væsentligt billigere end de dyrere forbrugslån.